Jämsään valmistuu uusi keskuspuhdistamo

06.02.2020

Havainnekuva Jämsän Vesi-liikelaitoksen keskuspuhdistamosta.

– Laajennuksen ansiosta pääsemme uuden ympäristöluvan asettamiin vaatimuksiin myös ammoniumtypen osalta. Keskuspuhdistamolle johdetaan Jämsän ja Jämsänkosken yhteensä noin 16 300 asukkaan jätevedet. Nyt rakennettava kapasiteetti riittää seuraavien 30-40 vuoden tarpeisiin, kertoo Jämsän Veden vesihuoltopäällikkö Pekka Karppinen.

Hänen mukaansa keskuspuhdistamoa on kehitetty pitkäjänteisesti. Sen jälkeen kun yleissuunnitelma valmistui seitsemän vuotta sitten, Jämsän Vesi investoi ensin jälkikäsittelyyn, ja nyt on vuorossa keskuspuhdistamon laajennus.

– Töiden valmistuttua esimerkiksi meidän kaikkien kolmen puhdistamon sekä puhtaan veden valvomo siirtyvät keskuspuhdistamolle. Kokonaisuudessaan investoinnin arvo on 6,6 miljoonaa euroa, Karppinen jatkaa.

Puhdistamo on mitoitettu siten, että laitoksella voidaan käsitellä mitoitusvuoden 2040 ennustettu maksimivesimäärä 1 200 kuutiota tunnissa. Biologinen prosessi on mitoitettu virtaamalle 600 kuutiota tunnissa. Keskimääräiseksi mitoitusvirtaamaksi päivätasolla on määritetty 5 500 kuutiota.

Maastorakentajien urakka on arvoltaan noin 4,5 miljoonaa euroa. Yhtiö laajentaa keskuspuhdistamoa rakentamalla uuden prosessirakennuksen, johon sijoittuvat välipumppaamo, kaksi esiselkeytysallasta ja kaksi biologista reaktoriallasta.

Prosessirakennuksen yhteyteen rakennetaan lisäksi kemikaalien vastaanottoasema. Pääurakkaan kuuluvat uuden prosessirakennuksen rakentamisen lisäksi koneistotyöt sekä rakennesuunnittelutyöt.

Lue myös

Skarta rakentaa tuulivoimapuistoa Pajuperänkankaalle uuden asiakkaan ABO Windin kanssa

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy on tehnyt BoP-sopimuksen ABO Wind Oy:n…

Skarta allekirjoitti sopimuksen SSAB:n kanssa toimistorakennuksen ja tutkimus- ja laboratoriokeskuksen rakennushankkeesta Raahen tehtaalle

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy solmi 22.6. sopimuksen maailmanlaajuisesti toimivan teräsyhtiö…

Energiakehityksen osaamisen kirjo – luontokartoituksista sähkömarkkinasopimuspykäliin

Skartan hankekehityksen tiimi on viime vuoden mittaan kasvanut neljällä uudella ammattilaisella, jotka vahvistavat erityisesti aurinkoenergiaosaamista….