Maastorakentajat rakentaa tuulipuistoa Kannuksen Kuuronkalliolla

08.01.2019

– Maastorakentajat rakentaa tuulivoimaloiden perustukset, jotka ovat varsin massiiviset. Massiivisuuteen vaikuttavat haastavat pohjaolosuhteet sekä pohjaveden noste, koska pohjavesi on käytännössä maanpinnan tasolla. Myös voimalaitosten korkeudet ja samalla niiden tehot ovat kasvaneet muutaman viime vuoden aikana, kertoo työpäällikkönä toimiva Matti Helaakoski Maastorakentajilta.

Perustusten valamiseen tarvittavan betonin kokonaismäärä on 14 000 kuutiota. Betoni kuljetetaan Kalajoen ja Ylivieskan betoniasemilta. Raudoituksilla ja valutöillä on merkittävä työllistävä vaikutus myös paikallisesti.

– Ilmat ovat olleet valutöille suotuisat, mikä on edesauttanut aikataulussa pysymistä. Jokainen perustus valetaan kerralla valmiiksi ilman keskeytyksiä. Vuoden 2018 lopulla oli valmiina kuusi perustusta, ja kokonaisuudessaan urakka valmistuu kesäkuussa 2019, Helaakoski sanoo.

Kuuronkallion tuulipuisto on tarkoitus ottaa tuotantokäyttöön vuoden 2019 lopussa. Aikaisemmin Maastorakentajat on rakentanut WPD Finlandille 22 tuulivoimalan perustukset Tohkojan tuulipuistoon Kalajoella.

– Maastorakentajat pystyy toimittamaan kilpailukykyisesti laadukkaat tuotteet sovitussa aikataulussa, mistä tämän syksyn 6 perustuksen valmistuminen on osoituksena, Helaakoski toteaa.

Kuuronkallion tuulipuistossa sähköä tuotetaan ilman tuotantotukea. WPD on solminut Kuuronkallion tuulisähkön toimitussopimuksen eli ns. PPA-sopimuksen (Power Purchase Agreement) Googlen kanssa. Google käyttää Kuuronkalliolla tuotettua vihreää tuulisähköä datakeskuksiinsa vuosittain yli 200 gigawattituntia.

Kuvanteksti: Massiiviset ja vaativat betonoinnit sekä pienet toleranssit tekevät perustusten valamisesta haastavan. Kuva: Jorma Uusitalo

Lue myös

Skarta rakentaa tuulivoimapuistoa Pajuperänkankaalle uuden asiakkaan ABO Windin kanssa

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy on tehnyt BoP-sopimuksen ABO Wind Oy:n…

Skarta allekirjoitti sopimuksen SSAB:n kanssa toimistorakennuksen ja tutkimus- ja laboratoriokeskuksen rakennushankkeesta Raahen tehtaalle

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy solmi 22.6. sopimuksen maailmanlaajuisesti toimivan teräsyhtiö…

Energiakehityksen osaamisen kirjo – luontokartoituksista sähkömarkkinasopimuspykäliin

Skartan hankekehityksen tiimi on viime vuoden mittaan kasvanut neljällä uudella ammattilaisella, jotka vahvistavat erityisesti aurinkoenergiaosaamista….