Skarta Atrian kumppaniksi merkittävään tuulivoimahankkeeseen

11.05.2021

Skarta Group on Atrian kumppanina mukana hankkeessa, jossa Atrian Nurmon tehtaan läheisyyteen on tarkoitus rakentaa noin 45 megawatin tuulivoimapuisto. Seitsemän tuulivoimalaa käsittävän tuulipuiston rakentaminen liittyy Atrian tavoitteeseen päästä hiilineutraaliin ruoan tuotantoon vuoteen 2035 mennessä.

Skarta toimii hankkeen teknologiakumppanina ja osaomistajana. Tuulipuiston toteuttamista varten on perustettu Taivaanraapija Oy-hankeyhtiö, josta Itikka osuuskunta omistaa 60 %, Skarta 30 % ja Atria 10 %.

– Olemme erittäin tyytyväisiä päästessämme toteuttamaan tätä merkittävää ja uuden tyyppistä uusiutuvan energian hanketta, joka edistää Atrian tavoitetta hiilineutraalista ruoan tuotannosta. Samalla investointi tukee erinomaisesti yhtiömme strategiaa kasvaa yhdessä asiakkaidemme kanssa, sanoo Skarta Groupin toimitusjohtaja Jukka Juola.

Skarta Groupin taholta hankkeen operoijana toimii konsernin tuulivoimahankkeisiin erikoistunut tytäryhtiö Skarta Energy.

– Tuomme hankkeeseen kokeneen kotimaisen tuulivoimarakentajan osaamisen sekä uusimmat puhtaat teknologiat. Atrian hanke on hyvä esimerkki energiajärjestelmien murroksesta, jossa Skarta Energy on vahvasti mukana, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Kari Tuominen

Kustannusarvio
noin 45 miljoonaa euroa

Atrian tuulivoimapuiston alustava kustannusarvio on noin 45 miljoonaa euroa ja voimalasta saatava sähköenergia tulisi pääsääntöisesti Atrian käyttöön. Tasaisella tuotannolla voimalan vuosittainen kapasiteetti riittäisi kattamaan kokonaan Atrian Nurmon tuotantolaitoksen sähkön käytön.

– Atrian visiona on hiilineutraali ruoan tuotanto ja etenemme kohti tavoitetta konkreettisten tekojen kautta. Viisi vuotta sitten toteutimme Suomen suurimman aurinkopuiston ja nyt otamme ison askeleen kohti täysin uusiutuvan energian käyttöä. Olemme nyt rakentamassa sellaista konseptia, jota ei aikaisemmin Suomen mittakaavassa ole tehty, toteaa Atrian teollisen toimitusketjun johtaja Tapani Potka yhtiön tiistaiaamuna julkaisemassa tiedotteessa.

Uusiutuvan energian käytöllä on Atrialle iso merkitys hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi. Myös uuden siipikarjatehtaan rakennushanke ja sen myötä lisääntyvä sähköenergian tarve on ollut yksi tuulivoimahankkeen käynnistävä tekijä.

– Taivaanraapija Oy:n perustaminen on merkittävä Atrialle ja sen tuottajille. Tavoitteenamme on vahvistaa jäsentemme ja Atrian taloudellista menestystä sekä edistää arvoketjun vastuullisuutta. Kyse on kansallisessa mittakaavassa uraauurtavasta hankkeesta, kun tuulivoimapuiston omistajuutta tavoittelee 1220 tavallista suomalaista maatilaa, jatkaa tiedotteessa Itikka osuuskunnan toimitusjohtaja Risto Lahti.

Lue myös

4T-turvallisuuskampanja – Turvallinen Työympäristö Tehdään Tiiminä

Viime keväänä Skartassa lanseerattiin 4T-työturvallisuuskampanja. Juuso Männikkö kertoo sen tavoitteena olevan turvallisuuskulttuurin kehittäminen siten, että…

Sitemalle on myönnetty ISO 9001, 14001 ja 45001-sertifikaatit

SkartaNYAB-konserniin kuuluvalle, energiainfran suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita tarjoavalle Sitemalle on myönnetty ISO 9001, 14001 ja 45001-sertifikaatit….

SkartaNYAB ja Uusiutuva Energia Karahka Oy solmivat Oulaisten Karahkan tuulivoimapuistoa koskevan BoP-sopimuksen

SkartaNYAB Oyj YHTIÖTIEDOTE 08.07.2022 kello 12.40 SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy on tehnyt Oulaisten…