Teräväniemen puhdistamourakka onnistui hyvällä yhteistyöllä

01.12.2020

Isoissa saneerausprojekteissa tulee usein eteen odottamattomia yllätyksiä. Äänekoskella Teräväniemen jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus saatiin onnistuneesti maaliin tilaajan ja pääurakoitsijana toimineen Suomen Maastorakentajien hyvällä yhteistyöllä.

– Teräväniemen jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus olivat Äänekosken Energian historian suurin yksittäinen investointihanke. Vanhan kohteen saneerauksessa on aina omat haasteensa, ja tässä projektissa huomattavan lisähaasteen toi se, että puhdistamon täytyi koko projektin ajan olla toiminnassa mahdollisimman vähäisillä häiriöillä. Maastorakentajat onnistui urakkakokonaisuuden toteuttamisessa erinomaisesti, ja puhdistusprosessi pystyttiin pitämään käynnissä koko projektin ajan, tuotantoinsinööri Atte Myllylä Äänekosken Energialta arvioi lopputulosta tilaajan edustajana.

Usein näin ison mittakaavan saneerausprojekteissa tulee odottamattomia yllätyksiä ja sitä kautta odottamattomia kustannuksia, jotka voivat olla merkittäviä.
– Tässäkään projektissa näiltä ei aivan täysin voitu välttyä, mutta lopulta projektin kokonaiskustannus osui hyvinkin lähelle alkuperäistä kustannusarviota. Tämä oli meille tilaajana erittäin tärkeä asia, Myllylä jatkaa.

Tilaajan näkökulmasta projektin läpivienti oli hänen mukaansa hankkeen laajuuteen nähden jopa helppo. Tiedonkulku tilaajan sekä Maastorakentajien välillä toimi sujuvasti, ja ongelmatilanteissa Maastorakentajat esitti ratkaisuja, joilla työmaa saatiin aina sujuvasti eteenpäin. Erimielisyyksiä ei juurikaan ollut, vaan yhteistyöhenki pysyi hyvänä koko projektin ajan.
– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä työn jälkeen, ja valmistuttuaan puhdistamo on toiminut hyvin. Myös jäteveden puhdistustulokset ovat sopivien prosessiparametrien löydyttyä olleet erinomaisia. Päättyneellä takuuajallakaan ei löytynyt merkittäviä puutteita, Myllylä toteaa.

Maastorakentajat pääurakoitsijana

Pääurakoitsijana Suomen Maastorakentajille kuuluivat rakennusurakka, koneisto- ja putkistourakka, sähköurakka sekä LVIA-urakka. Lisäksi alistettuina sivu-urakoina olivat automaatiotoimitus sekä tertiäärikäsittelyn prosessitoimitus.

Rakennusurakkaan kuuluivat uusi jälkikäsittelyrakennus, uudet ilmastusaltaat, vanhan prosessirakennuksen saneeraus ja uuden valvomokokonaisuuden rakentaminen vanhan rakennuksen sisälle ja aluetyöt.

Koneisto- ja putkistourakka käsittivät muun muassa uuden ilmastuksen, vanhan jälkiselkeytyksen, vanhan ilmastuksen sekä vanhan esiselkeytyksen uusimiset sekä sakokaivolietteen vastaanoton uusimisen.

Sähköurakassa esimerkiksi sähköistettiin uudelleen koko vanha laitos, ja LVIA-urakassa muun muassa toimitettiin lämpöpumppukokonaisuus.

Lue myös

Skarta rakentaa tuulivoimapuistoa Pajuperänkankaalle uuden asiakkaan ABO Windin kanssa

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy on tehnyt BoP-sopimuksen ABO Wind Oy:n…

Skarta allekirjoitti sopimuksen SSAB:n kanssa toimistorakennuksen ja tutkimus- ja laboratoriokeskuksen rakennushankkeesta Raahen tehtaalle

Puhtaan tulevaisuuden rakentaja SkartaNYAB Oyj:n tytäryhtiö Skarta Finland Oy solmi 22.6. sopimuksen maailmanlaajuisesti toimivan teräsyhtiö…

Energiakehityksen osaamisen kirjo – luontokartoituksista sähkömarkkinasopimuspykäliin

Skartan hankekehityksen tiimi on viime vuoden mittaan kasvanut neljällä uudella ammattilaisella, jotka vahvistavat erityisesti aurinkoenergiaosaamista….